Ben Broadcast’cı değilim ki !!!

Kabul ediyorum Canon 5D Mark II Full Frame sensöründe Full HD  video kaydı yapabilme özelliği ile büyük bir devrim yarattı.

Birden bir çok fotoğrafçı daha önce hiç video çekmemiş olmasına rağmen kendini Videographer olarak adlandırdı.

VIDEOGRAPHER ????  Kameramanın DSLR tutanı mı oluyor ?

Iyi bir kameraman öncelikle iyi kadrajları yapmak ZORUNDA olan iyi bir fotoğrafçıdır.

Tamam itiraf ediyorum bende bir çok işimde DSLR makineler kullandım ve bazı bütçesi düşük prodüksiyonlarda halen kullanmaktayım….Sony A7SII favori makinelerimden biridir bu hususta.

Eski tip omuz kameralarından tabii ki daha hafif ve daha pratik olan DSLR Video Kameralar çok tercih edilmesi gayet doğal.

Fakat bu durum bizim kamerayı tutarken düzgün bir kadraj ani yada yumuşak geçişlerde çok zorlamakta ve terazi dengesini maalesef bozmaktadır.

Bunun başlıca sebepleri ise:

DSLR video kamerasının vizörü sabit olduğundan tripod üzerinde maalesef rahat bir şekilde kullanılamıyor

Çözüm: DSLR’ın üzerinde bulunan ekranı istediğiniz açıya ayarlayıp kaydınızı oradan izlemek diyeceksiniz.

Fakat şunu asla unutmamak gerek…

ustalarımdan öğrendiğim ve benim alışkanlığım olan vizör üzerinden çalışmak çok daha avantajlı.

Vizörden baktığınız takdirde dış dünyanız ile tamamen alakanızı kesmiş olursunuz ve sadece görüntüye konsantre olursunuz hatta kimi zaman dışarıdan gelen seslere bile duymamanız beyninizin gerçekten sadece görüntüye ve sadece görüntüye odaklanmasındadır.

Vizör yerine Ekran

Maalesef küçük ekranın üzerine gelen ışıklar sizi kadraj konusunda yanıltabilir ve çoğu zaman kadraj da istemediğiniz görüntülere sebebiyet verir.

Aynı zamanda ekranın küçük olmasından dolayı bazı detayları ister istemez gözden kaçırabilir ve post prodüksiyon aşamasına geldiğinizde yönetmen ile ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Genç meslektaşlarıma bu konuda tavsiyem harici kayıt özelliği de olan monitör kullanıp üzerine bir hood takmak ki bunlar genelde yanında çoğu zaman geliyor.

LOG mu REC.709 mu?

En son verdiğim konferanslarımda LOG konusundan bahsettim, tabii ki HDR’ın faydalarından da.

DSLR Video kameraların bize sunduğu bir çok renk profilleri ve LOG kaydedebilme özelliği muhteşem ötesi bir teknoloji.

Geniş Dinamik Aralığı ile çalışmak istiyorsanız ve sinematik görüntüler elde etmek istiyorsanız LOG formatında çalışmak zorundasınız.

Aynı zamanda şu da çok önemli bir detaydır ki,

LOG formatı gündüz ışığında çekilen parlak bölgeleri ve gölgede kalan bölgeleri daha geniş bir dinamik aralığında kaydedebilmek için tasarlanmış bir teknolojidir.

Bu da demektir ki karanlık bir ortamda güneşin artık battığı yerde LOG çekmenin hiçbir manası olmadığı gibi görüntülerinizde noise oluşturacağından size zarar vermekten başka bir işe yaramaz.

Doğru ekipman doğru bilgi birikimi

Özellikle fotoğraf dan video ya yeni geçiş yapan kişiler yatırımın maalesef sadece bir DSLR Video Kamerası ve Lens almakla bitmediğini sanırım artık fark etmiştir.

Sinematik görüntüler elde edebilmek için her şeyden önce hızlı bir bilgisayar, iyi bir monitör ve renk bilgisine sahip ve Da Vinci Resolve gibi programları iyi kullanıyor olabilmeniz gerekli.

Eğer bunların hiç birine sahip değilseniz size bu konuda yarımcı olabilecek profesyonel hizmet veren post prodüksiyon şirketleri var.

Fakat her işte olduğu gibi önce BÜTÇE konuşur.

AMA NEDEN HALEN REC.709

Teknoloji, daha doğrusu arge çalışmaları inanılmaz bir yol almışken, neden bir çok broadcast kameralarına LOG özelliği eklenilmiyor ?

Müşterine değil kendine sor

Peki bir video işi aldığımızda kendimize en son şu soruyu ne zaman sorduk, ben bu işi tam olarak ne için çekiyorum ?

Spor müsabakası mı, düğün çekimi mi, müzik video klbi mi, reklam filmi mi, canlı yayın,belgesel ???

Arkadaşlar kamerayı eline alıp da kendi başına iş yürüten herkes o saatten sonra GÖRÜNTÜ YÖNETMENİDİR.

O yüzden çekeceğiniz işe göre kamera, lens ve aksesuar seçimi yapmak zorundasınız.

Post Prodüksiyon (Color Correction, Color Grading) için vakit ve bütçeniz yok ise tercihinizi her zaman bir broadcast kamerasından yana kullanın.

Bu tip kameraların sensörleri ve üzerinde bulunan lensi ile günümüz TV teknolojisi ve bilgisayar monitörlerinin en iyi renk gammasını vermek için tasarlanıyor.

DSLR Video kameralarınızda tabii ki Rec.709 kayıt yapabilme özelliğine sahipsiniz fakat bu tip broadcast kameraların sensör boyutlarının DSLR kameralara nazaran küçük olmasının bir sebebi ise kadrajınıza giren bir çok objenin net olması için geliştiriliyor.

Çünkü canlı yayın, flaş haber, sunucu ile beraber hareket ederek belgesel çekimlerinde netlik kaybı yaşamamak için, spor müsabakaları yani kısacası önceden kurgulayamadığınız ve içinde yönlendiremeyeceğiniz bütün prodüksiyonlarda, alan derinliği ile işiniz olmayacak bütün işlerde BROADCAST KAMERASI.

SONY HXR-NX5R, 3 yonga daki CMOS sensörü ile harika hafif kompakt bir broadcast canavarı

Evet Vizörü ve ekranı 90 derecelik açısı ile size her türlü açıdan kadraj almasının yanı sıra, üzerinde bulunan led ışık ile istediğiniz şiddete getirip ve yaklaşık olarak 5500 Kelvinlik bir ısı derecesi elde veriyor ve böylece ekstra’dan ayrı bir ışık takıp kameranızı ağırlaştırmanın anlamını ortadan kaldırıyor.

Üzerinde bulunan G Master lens ile 40X ya kadar Clear Image Zoom özelliği ile çok keskin görüntüler elde edebilirsiniz.

İçinde yerleşik olan 4 farklı ND filtresi ile diyaframımı kısıp ve alan derinliği ile oynamaktansa ND filtrelerini kullanarak çok daha temiz ve net görüntüler elde ediyorum.

Clear Image Zoom özelliğini özellikle araştırmanızı tavsiye ederim, çünkü geleneksel dijital zoomlama maalesef çok net görüntüler sağlamıyordu.

Eğer bir canlı yayın çekeceksem ve yanımda tabii ki 3G uyumlu bir cep telefonum var ise bunu çok rahatlıkla yapabilirim.

FTP serverını kullanarak FULL HD olarak haber merkezine görüntü aktarabilirim.

MI yuvası sayesinde oturttuğum Sony’nin çift kanallı mikrofon alıcısını takarak kablo salatası ile uğraşmadan doğrudan ses kaydı da yapabiliyorum ve böylece 2 mikrofonu aynı anda kullanma olanağı sağlıyor.

Benim şahsi fikrim ve bana göre bu tip broadcast kameralarını DSLR Video kameralarından ayıran en iyi özelliklerinden biriside üzerinde bulunan griptir.

Sağ elime aldığım vakit sol elimle de netleme ve zoom ayarını kendimi çok tuhaf şekillere sokmadan belimi çok fazla bükmeden harika alt açı görüntüleri alabiliyorum.

Dikkatinizi çekmek isterim bu grip özelliği sadece belirli broadcast kameralarında eklenmektedir.

Bu da şu demektir tasarlanan hiçbir şey tesadüf değildir ve kameramanların en iyi şekilde görüntü alabilmek için konforlu bir dizayn ile tasarlanmaktadır bu tip kameralar.

Size hangi işin hangi kamera ile çekilmesini tavsiye etmekten ziyade, kendinize şu soruyu sormanızı istiyorum ben bu işi hangi amaçla çekiyorum…

Saygılarımla

Bari Baykal