Sony PXW-FS7, birçok özelliği tek pakette kullanıcıya sunuyor

 

Vizyonhane Medya Şirketi’nin kurucu ortağı, Yönetmen ve Kameraman Nurbek Sagynbaev Sony PXW-FS7 kamera hakkında görüşlerini aktardı.

Merhabalar, ismim Nurbek Sagynbaev. Vizyonhane Medya Şirketi’nin kurucu ortağıyım. Aynı zamanda kameramanlık, yönetmenlik ve post prodüksiyon işlerinde aktif olarak görev almaktayım.

Sony PXW-FS7Sony PXW- FS7 kamerayı geçen sene almıştık. Uzun araştırmalar sonucu FS7’yi tercih ettik. RED kameralara, Canon’un o an ki modellerine baktık ama fiyat performansı olarak en iyisi bize FS7 geldi. Çünkü yeni çıkmıştı ve bu haliyle bütün teknolojileri kendi bünyesinde barındırmıştı.

FS7’yi Microstock projelerinde ve kurumsal tanıtım filmlerinde kullanıyoruz. Birden fazla Sony kameramız var. Hepsi ortak lens ve ortak aksesuarlar kullandığından bizim için de kolaylık oluyor. FS7 kamera ekipmanlarımız arasına son kattığımız kamera olduğundan son teknolojiyi bize sunuyor.

FS7 aslında çok ilginç bir kamera. Bu hem sinema kamerası olarak geçiyor, hem de özellikle yabancı forumlarda ve kaynaklarda Documentary kamera dediğimiz belgesel kamerası olarak da geçiyor. Yani isterseniz istediğiniz gibi görüntüleri, görüntü parametrelerini değiştirebilirsiniz, ham çekim yapabilirsiniz. RAW çekim dediğimiz veya tamamen point and shoot dedikleri tıkla ve kayıt et mantığıyla da çekim yapabilirsiniz. Kamera, tamamen otomatik moda geçebiliyor ve her iki durumda da çok iyi sonuçlar verebiliyor. Bunu birçok kamera yapamıyor yani ya bütün özelliklerini bildiğiniz çok teknolojik bir kamera olması gerekiyor ya da otomatiktir. Sony FS7’de, bütün bunları bir şekilde tek bir body içerisinde birleştirmiş.

FS7’nin bence en güçlü tarafı 4K çekebilmesi”Sony PXW-FS7

FS7’nin bence en güçlü olduğu taraf hem ultra HD hem 4K çekebilmesi. 4K dediğimiz 3840px değil de onun bir üstü olan 4096 piksel. Çözünürlükte yurtdışında 60 fps, Türkiye’de 50 fps çekiyor olabilmesi. Keşke 120 fps olsaydı daha iyi olurdu ama tabi o fiyata göre bunu istemek çok ayıp olur diye düşünüyorum. 600 MB gibi çok yüksek bir veri, bitrate dediğimiz veri akışını sağlayabiliyor. Bunun sayesinde çekim sırasında, en ince detayına kadar kayıt edebiliyor. Sensör de aynı şekilde çok iyi bir sensör. Sony’nin geliştirdiği APSC yani 35 mm formatta bir sensör. S Log-3, Sony’nin gene bu S Log-2’den sonra geliştirdiği ve devam ettirdiği çok güzel bir özellik. S Log-3 sayesinde 14 stop gibi çok yüksek bir dinamik aralığına sahip. Bunu çeşitli post prodüksiyon programlarında çok güzel bir görüntüye döndürebiliyorsunuz. 2 tane hafıza slotu var yani çok yüksek veri bitrate’ine rağmen siz o kartları değiştirerek sürekli durmadan kayıt edebilirsiniz. Kameranın en büyük özelliklerinden birisi gerçek anlamda slow motion çekebiliyor olması.

“Kamera, birçok özelliği tek pakette bize iyi bir fiyatla sunuyor”

FS7’yi diğer kameralardan, diğer markalardan ayıran en büyük özelliği bu kadar teknolojiyi bu kadar çok küçük bir pakette ve bu kadar iyi bir fiyata sunabiliyor olması. Bütün meslektaşlarıma kesinlikle çok rahatlıkla önerebilirim.

FS7’ye eklemek istediğim birkaç özellik var. Muhtemelen bunlar zaten bir sonraki modelinde çıkacaktır. Özellikle 4K’da aralıksız 100 ya da 120 fps olmasını isterdim. FS700’de bu özellik vardı ama 3.4 saniyeyle sınırlıydı. Bunun 120 fps ile sınırsız olmasını tercih ederim tabi ki. Aynı zamanda FS7’nin FS5 kadar küçük Sony PXW-FS7olmasını da tercih ederdim. Eğer öyle bir imkan olsaydı ben hiç düşünmeden FS5’i alırdım. Çünkü ne kadar da küçük görünse de FS7 sadece şu gövdeden ibaret değil. Kameraya lens, aksesuar, kayıt cihazı eklediğiniz zaman ağırlığı ciddi anlamda artıyor. Kamera aksesuarları ile beraber nerden baksanız bir 6-7 kilo ağırlığa ulaşıyor. FS5, FS7’ye çok küçük ve çok da ideal kalıyor aslında ama işte artık bizim müşteriler 4K istediklerinde çekimleri FS7 ile yapıyoruz. 4K’da özellikle 60 fps istiyorlar, 50 fps istiyorlar. FS5 onu şuanda karşılayamıyor. Ama FS7 bütün hepsini tek body içinde ekstra bir kayıt cihazına gerek kalmadan kendi hafıza kartlarına kayıt edebiliyor.

S Log-3 çekim özelliği ile renkleri düzenleyerek çok güzel sonuç alabiliyorsunuz”

FS7’yi kullanacak olan insan zaten S Log-2’yi bilen birisidir. S Log-3 daha zor olmasına rağmen biraz zor ama meslektaşlarıma incelemelerini öneririm. Özellikle S Log-3’le çektikleri görüntülere sonrasında DaVinci Resolve, Adobe Premiere ya da farklı Sony’nin kendi geliştirdiği ve kullandığı yazılımlarda renk düzenlemesi yaptıklarında çok çok güzel sonuçlar alabilirler. Post prodüksiyon aşamasında renk düzenlemesi yaparken sonuçlar memnun edici oluyor.

FS7 kamera sadece belgeselde, röportajda, kurumsal tanıtım filmlerinde değil bence gerekli aksesuar, lens kullandığınız zaman çok rahat dizide kimi zaman amatör filmlerde bile kullanılabilir. O kadar güçlü bir kamera ki bildiğim kadarıyla bundan önceki modelleri de baya kullandılar. Dünyada FS700 kamerayla WikiLeaks ile ilgili bir belgesel çekilmişti. FS7’yi FS700 kameranın bunun bir üst ve sonu olarak düşünebilirsiniz. Eminim FS8 ya da FS9 artık neyse bunun çok çok daha iyisini sunacaktır bize.

BU ÜRÜN İÇİN TEKLİF AL
  • Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.