Sony PXW-FS5 ile Belgesel Çekimi – Bari Baykal

 

Merhabalar adım Bari Baykal ve yaklaşık 16 yıldır Reklam ve TV sektöründeyim.

2002 yılında Romanya Castel Film Platolarında set fotoğrafçısı olarak başladığımda yaklaşık olarak 1,5 yıl kaldım. Hamburg da görüntü yönetmeni olarak eğitim alabilirim diye düşünürken önce daha detaylı fotoğraf eğitimi ardından da steadycam operatörlüğü eğitimi aldım.Yaklaşık olarak 2 yılı aşkındır da çeşitli yurt dışı seminerlerinde Da Vinci Resolve eğitimi almaktayım.

4 yılı aşkındır çeşitli yabancı ve yerli müzik video kliplerinde, belgesellerde ve TV sektöründe görüntü yönetmenliği yapmaktayım.

2016 yılında TRT için başladığımız anıt ağaçları belgeseli çekiyoruz ve böylece sony’nin çeşitli kameralarını deneme şansım oldu.  Sony PXW-FS5 şimdiye dek kullandığım en iyi handheld (elle serbest çekim) kamerası diyebilirim. Ergonomik yapısı hafifliği üzerindeki gripin neredeyse 360 derece dönebilmesi bana yer çekimlerinde olsun hemen farklı bir açı almam gerektiğinde inanılmaz bir avantaj sağlıyor. Malum belgesel çekimlerinde hızlı olmak zorundasınız ve o arada makinenizi tripoda yerleştirip kadrajlamaya pek vaktiniz olmuyor.

S-log3

Ufak tefek titremeleri dert etmeye gerek yok çünkü şimdi harika stabilizer pluginleri internet ortamına mevcut. Bu belgeselde kullandığım BİT değeri 10 bit 422 S-LOG2 veya S-LOG3 çekiyorum görüntü outputu da 709 olarak alıyorum. S-LOG3 genelde akşam çekimlerinde kullandığım bir Gamma değeri. S-LOG çekmemin sebebi ise makinenin 14 stop dinamik aralığından tamamen yararlanmak malum orman ortamındayız ve gölgeli yerleri de görmem gerek ve bunun için color correction bittikten sonra çeşitli LUT ’lar

s-log3 lutlu

(LOOK UP TABLE) ekliyorum. Bu konuda www.utify.me tavsiye ederim fiyat performans ve kalite açısından inanılmaz iyiler.

Dünyadaki bir çok prodüksiyon firmasına ve Hollywood filmlerine lut temin etmektedirler. Lutify.me den LUT satın almak isteyen dostlar bana email atarak onlara 10% oranında bir indirim kuponu sağlayabilirim.

8 BİT benim için yeterli diyen arkadaşlara önerim şu ki muhakkak 4K çekin renderinizi 1080p yada 1080i olarak bile alacaksanız 4K çekim yapın. Sebep olarak da 4K olan bir görüntüyü 1080 uyarladığınız takdirde nefis bir keskinlik doygunluk elde edeceksiniz çünkü 4 katı bir çözünürlüğü ondan 4 katı küçük bir çözünürlüğe sıkıştırmış oluyorsunuz.

Tavsiyem yine de size çektiğiniz herşeyi elinizde 4K olarak tutun çünkü gelecekte çok lazım olacak, 4K görüntü veren TV fiyatları da hazır düşmüşken hemen çekinmeden alın. Color Grading yapan arkadaşlara tavsiye kesinlikle 4K bir televziyon ile playback lerini incelesin.

709 selale

Sony PXW-FS5 in FULL HD modunda 240 FPS görüntü kaydedebilmesi harika bir özellik. Belgesel çekiminde en çok lazım olan özelliklerden birisi de kameranızın slow motion kaydedebilme yeteneğidir.

Spor belgesellerinde en çok lazım olan fonksiyondur ki 120FPS bizim için yeterli iken bu küçük canavarın FULL HD modunda 240 FPS görüntü kaydetmesi inanılmaz bir artı katıyor. 

colorcorrected 709

Daha düşük çözünürlüklerde de 960FPS kayıt yapabilen bu cihaz bir çok kişiye düşük çözünürlüğünden pek tatmin etmeyecektir ki neticede şunu da göz önünde bulundurmak lazım karşınızda küçük ve yetenekli broadcast kamerası var daha yüksek çözünürlükte çekim yapacaksanız tercihiniz bu kamera olmamalı.

Uzun yürüyüşler, dik yokuşlar çamurlu ortamlar ve genelde çekimlerin handheld olmasından dolayı kameranın hafifliği beni çekim boyunca ki bu günde 8-10 saat sürebiliyor çok rahat ettirdi. Üzerinde lens olmadan 800 gram geliyor ergonomik gripi sayesinde de akşam çekim bitimi bileğinizde herhangi bir ağrı hissetmiyorsunuz.

Sony PXW-FS-5 de kullandığım lensler yine sony için üretilen E-Mount’lu zeiss lensler.Arzu eden araya adaptör takarak farklı marka lensleri de kullanabilir. Adaptör kullanmakta fayda var çünkü Sony Sony PXW-FS-5 maalesef 1.6 çarpan ile görüntünüzü crop’luyor lens tercihlerinizi yani mm aralıklarınızı ona göre seçin derim. Süper 35 mm Sensörün mounta çok yakın olması maalesef bize çarpanlı veriyor görüntüyü ama daha önce de belittiğim gibi araya adaptör taktığınız vakit lensin aralığı neyse onu alıyorsunuz.

FS-5 in FS-7 nin üzerinde olduğu gibi içinde hazır bulunan ND filtreler size çok büyük zaman kazandırıyor. İsteyen adaptör ile kendi tercih ettiği ND filtreleri de kullanabilir ki benim FS5 ile çalışırken hiç gerek duyduğum bir şey değil.

Sebebine gelince dışarıdan takılan ND filtreler el değdiğinden genelde tozları ve parmak izlerini güzelce temizlemek ve monte etmek gerekiyor. FS-5 bize böyle bir seçenek sunuyorken ve saniye bile geçmeden lensin hemen yanında bulunan tekeri çevirerek 1/128 ND ye kadar çıkabiliyorken neden dışarıdan ilave olarak ND filtre kullanayım.

Illa dışarıdan bir filtre kullanacaksam bu da polarize olur.  Çoklu arabirim yuvası sayesinde kablosuz mikrofon alıcısını monte edebildim ve bana herhangi bir dengesizlik yaratmadı. Çift XLR girişi sayesinde 2 sunucunun da yaka mikrofonlarını tek kameraya bağlama şansım oldu.

SONY nin menüsü diğer marka kamera kullanıcılarına başta çok karışık gelebilir ki bu çok doğal Sony nin menüsü çok kullanıcı kullanışlı değil maalesef. Fakat kameranın sol yüzeyindeki düğmeleri iyi incelediğinizde göreceksiniz ki bir çok hazır preset tuşları mevcut ben genelde çekime başlamadan önce menü ayarlarında çalışacağım ve hemen hızlı bir şekilde ISO değerimi değiştirebileceğim şekilde girerim.

L,M,H çubuğu aşağı yukarı çekerek daha önce girmiş olduğunuz ISO değerlerini anında değiştirebilirsiniz.  Aynı şekilde WB derecesini de önceden menü de değerlerini girerek değiştirebilme özelliğine sahip B,A,Preset çubuğu mevcut. Daha önceden girmiş olduğunuz FPS değerini yani daha doğrusu çekmek istediğiniz slow motion fps değerini menü den ayarlayarak daha sonra yine sol yüzeyde bulunan S&Q tuşuna bastığınızda otomatik olarak Slow Motion modunda çekme özelliği sunacak.

Mikrofon ses seviyesini auto da bırakabilirsiniz ki çok tavsiye etmem arada bir ses yüksek geldiğinde aniden kısabiliyor bunu yine gözünüzü vizörden yada monitörden ayırmadan işaret parmağınızla CH1 veya CH2 kanalından istediğiniz seviye getirebilirsiniz.

FS-5 in en çok hoşuma giden özelliklerinden biriside tam 3 adet REC tuşu bulunması. Küçük monitörü istediğiniz gibi döndürme başka yere monte etme özelliği ise her açıdan size görüş sağlaması mükemmel. Maalesef yanında gelen pil küçük olduğundan dolayı size yaklaşık olarak 80 dakika kayıt yapabilme imkanı sunuyor fakat bu bir sorun değil neticede bugün F55 den Alexa ya kadar bütün kameralara VMOUNT’lu pil takıyoruz.

Bu kameranızı biraz daha ağırlaştıracağını düşünüyorsanız sony nin yedek pillerini satın alıp hali hazırda şarjlı olmasını tavsiye ederim.

Belgesel ve tanıtım filmi çekimlerinde özellikle handheld çekimlerinde tercih edilmesi gereken bir kamera varsa o da kesinlikle Sony PXW-FS-5 olmalı.

Bari Baykal

info@baribaykal.co.uk

BU ÜRÜN İÇİN TEKLİF AL
  • Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.