Görüntü Yönetmenlerinin İşini Kolaylaştıracak Uygulama “LUT CALC”

 

Merhaba Dostlar öncelikle bu makalemde bana herhangi bir sponsorluk yâda para bağışında bulunulmadığını belirtmek isterim.

Bu makaleyi hazırlamamdaki tek amacım henüz bu uygulamayı keşfetmemiş olan meslektaşlarım ile paylaşmak ve kendisini şahsen tanımasam da Ben Turley’e destek olmaktır.

Birçok seminerimde LOG formatı ile çekim yapmanın avantajlarını, aslında HDR’ın bize sağladığı avantajlarını elimden geldiğince izah etmeye çalışıyorum.

Maalesef Kameraların monitörlerinin Rec.709 çıkışlı olduğunu da hepimiz farkındayız.

Eğer harici bir HDR Monitör kullanmıyorsanız doğru pozlama yapmanın yollarını, ya IRE skalasından 18% gri kart yardımı ile yâda 90% beyaz kâğıt kullanarak LOG için doğru EXPOSURE (pozlama) ayarlamaya çalışıyoruz.

Sony kameraları kullananlar bunu Zebra fonksiyonunu 70% moduna getirerek 1-2 stop fazla pozladığında doğru S-Log ayarını tutturmuş oluyorlar.

LOG görüntüyü genelde yönetmenin referans monitörüne kameranın çıkışından Rec.709 olarak verilir ki maalesef bu tamamı ile yanlış bir harekettir.

Çünkü 12-16 durak Dinamik Aralığına sahip bir kameranın çıkışını tam 6 durak bile olmayan Rec.709 olarak referans almak bana göre çok sağlıklı bir durum değil.

Çekim öncesi mekân keşfinde bulunduğunuzda bir DSLR fotoğraf makinesi yardımı ile sahne yaratacağınız mekânların fotoğraflarını RAW formatında çekip çıkışını da DNG 8, 12, 14 BİT olarak alırsanız kendi LUT’ larınızı üretebilirsiniz.

Ürettiğiniz 1D LUT veya 3D LUT dosyasını hafıza kartına kaydedip Kameranıza okuttuğunuz takdirde Rec.709 çıkışı yerine 3D LUT uygulanmış bir görüntü alırsınız.

Ben Turley “LUT CALC” uygulamasını tasarlayarak bizim için harika bir kolaylık sağlamış oldu.

https://cameramanben.github.io/LUTCalc/LUTCalc/index.html

Google üzerinden Ben Turley LUT Calc diye arattırdığınızda da ilk seçenek doğru linktir.

Uygulama 3 sürüm olarak sunulsa da çalışma prensibi hepsinde aynı.

  1. Internet bağlantınız var ise Online (Ücretsiz) kullanım. 8 BİT ile sınırlı
  2. Maalesef şimdilik sadece App Store da mevcut. (9,99TL fiyatına) 16 BİT TİFF yâda PNG olarak dosya çıkışı alabiliyorsunuz.
  3. Google Chrome için çevrimiçi uygulama (Ücretsiz). 8 Bit ile sınırlı.

Kullanımı çok daha basit olan bu uygulama bize çekim sahasında bir dizüstü bilgisayarı yâda Ipad yardımı ile LUT üretmemizi sağlayabiliyor.

Görüldüğü gibi piyasada en çok tercih edilen profesyonel sinema kamerasından, aksiyon kameralarına kadar birçok seçenek mevcut.

Kamera seçimi, Kayıt modu ve kayıt çıkışların hepsi “Scratch” yazılımı kullanılarak doğru ayarlar yapılarak test edilmiştir.

 

 

İhtiyacınız olan bütün seçenekler ve değerlerin hepsi mevcut, kendi 3D LUT’unuzu yaratabilir arzu ederseniz de var olan bir 3D LUT’u uygulamaya analiz edebilirsiniz.

IRE, RGB, Waveform ve Vectorscope u ayrı ayrı açabilir yâda hepsini aynı anda görebilirsiniz.

Uygulamada Ben Turley’nin kendi fotoğrafını göreceksiniz, sağ üstte gördüğünüz load preview seçeneğinden 3D LUT uygulamak istediğiniz ve değer ölçmek istediğiniz fotoğrafları yükleyebilirsiniz.

Bütün ayarları  yaptınız ve sonuçlardan memnun kaldıysanız şayet 3D LUT’un hangi codec de çıktı almak istediğinize LUT Type seçeneğine tıklayarak 3n çok tercih edilen LUT codeclerden cube, 3dl seçtikten sonra Generate LUT tuşuna basıldığında size dosya çıkışını istediğiniz BİT oranına verecektir.

Size tavsiyem uygulamayı 9,99 TL ödeyerek kullanmak çünkü ücretsiz sürümünde  8 BİT ile 3D LUT çıktısı almak size sadece tüketici kameraları için LUT sağlamış olur.

Ayrıyetten görüntü yönetmenleri için bu kadar emek veren birisine de  destek vermiş olursunuz.

Uygulama ile ilgili ayrıntılı bilgi ve kullanımı hakkında Ben Turley tarafından çekilmiş 2 bölümden oluşan videolar sitenin “How to Guides” seçeneğinde mevcut.

BARİ BAYKAL

bari@flexymedia.com