Genç Görüntü Yönetmeni Emre Pekçakır, kullanmakta olduğu Sony PXW FS7K kamera hakkındaki görüşlerini aktardı.
“Kamerayla Faysal Ağabey’nin (Balkon Film ve Balkon Sanat Yayınları sahibi Yönetmen Faysal Soysal) Provideo’dan satın almasıyla tanıştım aslında. Beraber bir proje çekecektik. Kameradan hiç haberim yoktu. Bana: “Böyle bir kamera satın aldık bir proje çekeceğiz bir incele” demesiyle FS7K ile tanıştım. Sonra buraya kamerayı incelemeye geldim, kameranın S-Log3 özelliğini gördüm ve bayıldım. Çünkü pahalı prodüksiyonlarda kullanılan daha büyük bütçeli kameraların kullandığı bir sistemi bu kameraya entegre etmişlerdi. Bu özelliğini görünce direk heyecanlandım.”
“FS7K’yı ilk olarak Faysal Ağabey ile çektiğimiz bir belgeselde kullandık. Belgesel’i Afrika Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde çektik. Benim için daha önce de bahsettiğim bu S-Log3 özelliği kameranın en önemli özelliği ve bulunmaz bir nimet. Çünkü Afrika’da hem ışık şartları hem siyahi insanlarla çalışıyor olmamız ve kameranın bize geniş bir kontrast alanı sunması benim işimi görüntü yönetmeni olarak çok kolaylaştırdı. Çünkü böyle özelliği olan başka bir kamerayla gitmiş olsaydık hem oradaki ışığın dikliğinden hem insanların ten renginden dolayı doğru ışığı yakalamamız ve aynı plan içerisinde sürekli iç/dış mekanlarda çekim yaptığımız için çok büyük zorluklar yaşayacaktım. Dolayısıyla FS7K kamera sayesinde çok rahat ettim.”
“Kamerayı en son Rusya’da ilk yönetmenlik deneyimim olan Ahal Teke atlarıyla ilgili çektiğim belgeselde kullandım. Çekimde iki tane Sony FS7K kamerayla çalıştık. “
“Kameranın 4K kayıt yapabiliyor olması şuan geldiğimiz noktada, yani 4K televizyonların çıkması, 4K projeksiyonlara sahip olmamız dolayısıyla bize çok büyük avantajlar sağlıyor. Aynı zamanda 4K ve 60 kareye kadar kameranın çıkabiliyor olması Slow Motion bir sürü işimizde bize çok yardımcı oldu. Ayrıca kameranın bir kaç farklı codec kayıt formatı var. Bu da bize yapmak istediğimiz işin kalitesi ya da prodüksiyon şartları ile ilgili post prodüksiyon aşamasında bir sürü esneklik sağlıyor. “
“FS7K, Öncelikle fiyat performans açısında bence memnun edici bir kamera. Çünkü bir Alexa kamera ile karşılaştırdığımızda hemen hemen aynı sonuçları aldığımızı görebiliyoruz. Ama o kameraya çok fazla para ödeyerek sahip olabiliyoruz. Dolayısıyla bu manada FS7K tatmin edici bir kamera. Ayrıca kameranın içine yerleştirilmiş bir sürü özellik sayesinde hem post prodüksiyon aşamasında hem de prodüksiyon aşamasında ekibe çok fazla esneklik sağlıyor. Aynı zamanda kameranın ergonomik yapısı, lensiyle beraber gelen stabilize özelliği bize hareketli sahnelerde çok kolaylık sağladı daha önceki işlerimizde. Bu kamera ayrıca, HD’de 150 kareye kadar çıkıyor. Mesela küçük bütçeli işlerde çalıştığımızda Slow Motion en çok ihtiyacımız olan şey olabiliyor, özellikle müzik klibi çekimlerinde. FS7K kamera hem fiyatı açısından hem de bize sağladığı HD 150 kareye kadar 4K’da 60 kareye kadar çekim imkanı açısından inanılmaz kolaylık getirdi. “
“İlk söylediğim gibi S-Log3 meselesi bence sinema, reklam ve müzik sektörünün geldiği noktada çok önemli bir yerde. Çünkü Sony’nin F65 kamerası bunu sağlayan ilk kameraydı ve RAW çekebilme özelliği de vardı. Bu esneklik herkesi bir anda çok şaşırtmıştı. Çünkü post prodüksiyonda renkle ilgili istediğiniz yerlere gidebiliyordunuz. Şimdi FS7K ile böyle bir fiyatta bu kadar küçük bir kameranın içine bunun yerleştirilmiş olması benim için bulunmaz bir nimetti ve bana çok fazla esneklik sağladı. Sektörde çok fazla bilinen bir kamera değil henüz. Bu yüzden çalıştığım herkese bu kamerayı anlatıyorum. Herkes de bu kameradan bir daha vazgeçmemek üzere çalışmaya başlıyor. Bu bence bu kamera için önemli bir ayrıntı. Bütün bu özelliklerinden dolayı en başta S-Log3 özelliğinden dolayı diğer bütün görüntü yönetmeni arkadaşlarıma tavsiye ediyorum. “
“Sony FS7K ‘da eksiklik olarak şunu söyleyebilirim. Bu kamera S-Log3 formatından sadece 2000 ISO’da çekim yapabiliyorsunuz. Bu sebeple kamera çok fazla gren vermiyor. Şuan herhangi bir dijital kamera ile çalıştığımızda 2000 ISO’da çok fazla gren vererek iyi sonuçlar vermediğini görüyoruz. Mesela sadece mum ışığında sahneleri olan bir kısa film çektik. Kameranın metabones adaptörü olduğundan daha açık diyaframlı lensler kullanabildik. Sahneleri mum ışığında çekmemize rağmen hiç gren yoktu ve ben sonuçtan çok memnun kaldım. Daha sonra post prodüksiyon aşamasında kontrasta yüklenmemize rağmen gren görmedik. Sadece belki gün ışığında çektiğimiz sahneler için 2000 ISO’ya kadar kullanmak kamerayı bazen rahatsız edebiliyor, çünkü diyafram kısmak zorunda kalabiliyoruz. Eğer kamera bu formatta 2000 ISO’da daha düşük ISO değerlerine düşebilseydi, bence daha iyi sonuçlara gidebilirdik. Ben mesela lensin önüne filtre koymayı sevmeyen ve kısık diyaframla çalışmayı tercih etmeye biriyim. Sonuçtan ziyade, çektiğimiz görüntünün kalitesinden ziyade, daha az ISO değerinde çalışıp, daha dar alan derinliği elde etmek beni daha çok memnun edebilirdi. Kameranın eksik olarak görülebilecek tek yanı bence bu. Eğer ISO biraz daha aşağıya çekilebiliyor olabilirse FS7K kusursuz bir kamera olabilir. “
1988 İstanbul doğumlu olan Emre Pekçakır Görüntü Yönetmeni olarak çalışmakta. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon bölümünde eğitime devam eden Pekçakır okula başlamasının ikinci yılından itibaren profesyonel olarak sektörde. Pekçakır, kamera asistanı olarak stajyerlikten başlayıp, sonra basamak basamak ilerleyerek görüntü yönetmenliğine kadar gelmiş. 2011’de görüntü yönetmenliğini yaptığı ilk uzun metraj “Hangi Film” ile Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi görüntü yönetmeni dalında aday gösterilmiştir. Emre Pekçakır, şuan da da sinema filmlerinde, belgesel / kısa filmlerde, reklam ve müzik sektöründeki kliplerde görüntü yönetmenliği yapıyor.